Cykling på recept

Hur än galet det låter så är cykelpendling definitivt ett alternativ och här är min erfarenhet!

Det skrivs en del om hur svenskar åker allt mer kollektivt och hur pendling med lokal trafik påverkar hälsan negativt pga. stress. Därför valde jag att kolla lite på om vi verkligen pendlar mer än tidigare. Efter en sökning på statistiska centralbyråns sida hittar jag data som ser ut så här.

Tabellen visar arbetande 16+ år som bor och arbetar i kommunen och har därför kortast resväg. http://www.statistikdatabasen.scb.se

Inga stora förändringar under tiden vad jag kan se. Vi kanske pendlar mer längre sträckor men det vill jag inte titta på nu. Kortare resor inom den egna kommunen skulle de flesta faktiskt kunna göra ännu mer miljömedvetet och hälsosammare genom att välja att cykla.

Cykelpendla för hälsosammare skönare vardag

Cykelpendling är relativt nytt för mig också men jag klarar det galant och trivs jättebra. Det här är andra säsongen jag cykelpendlar till jobbet, och då cyklar jag året runt.

Se mer om var och hur jag cyklar på STRAVA.COM och ta ta gärna öppna ett eget gratiskonto och få mer inspiration för dina egna sportaktiviteter. Hittills i år har jag cyklat ca 3,220 km och i december är planen att köra runt 500km till. Inte illa med tanke på att jag aldrig har cyklat innan dess och är så frusen av mig under vinterns tidiga mornar. Ibland är så bedrövligt kallt att jag inte ens vill lämna sängen, men lyckligtvis har jag lärt mig att cykling till jobbet ökar blodcirkulationen som sedan värmer mig resten av dagen.

Ärligt talat vet jag inte vad det är och kan inte förklara det fysiologiskt precis men jag fryser mindre de dagarna jag cyklar till jobbet än dagar jag bilar. Även fast jag har rattvärme och kupévärmaren på härliga 28grader så kan jag frysa hela dagen. Ibland är jag konstant kall om händerna oavsett hur många te och kaffekoppar jag tömmer.

Att vakna tidigt och stressa för att lämna barnen på förskolan och hinna till jobbet innan kl. 8 är enligt min uppfattning en omöjligt uppdrag. Ändå gör vi alla det dag in och dag ut. Det där är dock en helt annan diskussion. Vad jag försöker säga är att cykling och cykelpendling faktiskt har hjälpt mig att vara varmare, piggare, och starkare. Ni förstår ju själva att jag inte behöver svettas lika många timmar på gymmet varje vecka om jag dagligen cykelpendlar mellan 30-40km.

Är det svårt att cykelpendla året runt?

Anledningen till att det känns svårt är våra egna fördomar och förväntningar. Oftast har dessa känslor egentligen ingenting med verkligheten att göra.

Det är ungefär som att vara rädd inför att hålla tal, flyga, klappa en hund, köra bil eller som vilken annan rädsla som helst. Rädslan är störst innan själva händelsen, den toppar innan själva handlingen faktiskt utförs och sen vanligen bara minskar med tiden. Det är i alla fall så nuvarande behandling mot rädslor går till, genom exponering.

Vad jag försöker säga är att cykling och cykelpendling året runt känns och upplevs som svårt och läskigt helt utan anledning. Jag säger det med säkerhet eftersom de flesta av er som tänker att det är svårt och läskigt med snö och kyla har nog aldrig provat det. Med provat så menar jag verkligen provat och försökt få det att funka.

Jag var ju en av dem. Jag var mycket bekvämare med att åka bil, lyssna på radio och komma trött och slö till jobbet som alla andra och bara acceptera att resor till och från jobbet måste vara tråkiga, tråkigt tid i bilkön. Nu vet jag bättre helt enkelt.

Värt att säga att det tar mig ca 30min att cykla dörr till dörr, strax över 1h resa med kollektiv trafik, och allt mellan 20-50min med bil beroende på trafiksituationen. Hälsofördelar, ja det ska vi inte ens gå in på. Varför skulle vi? Det är ju som att försöka förklara varför vatten, mat och sömn är nyttigt för en. Träning är helt enkelt bra i alla former, och vill du veta någonting mer skicka en fråga till mig så svarar jag gladligen.

Lycka till med träningen och cykelpendlingen!