Ni som någon gång har funderat på elcykel som ett alternativ till åka kommunalt till jobbet med buss, pendeltåg och tunnelbana se här! Kort svar Ja, cykel är superbra och hälsosam alternativ. Inte nödvändigtvis billigare kortsiktigt men om hälsofördelar räknas med i kalkylen så blir cykling klar vinnande koncept.

Elcykel, är det bra alternativ för att pendla till jobbet?

Jag har ca 30km fram och tillbaka mellan jobbet och hemmet, dörr till dörr. Jag har inte cyklat på över 20år och i samband med rehabilitering efter en ryggskada bestämde jag mig att börja cykelpendla. Dock så valde jag elcykel eftersom jag verkligen villa vara säker på att jag kommer orka ta mig fram 30km per dag hela året runt i all väder, och det funkar utmärkt!

Mer om min ryggskada https://www.ranic.se/idag-ar-jag-smartfri-med-diskbrack/

I år har jag cyklat 4000km!

Helt otroligt med tanke på att året innan hade jag cyklat endast drygt 200km och alla år innan dess 0km. Ja, det stämmer, jag har aldrig förut cyklat, förutom då som väldigt ung.

Nemanja_Ranic_StravaSomliga tänker lite inramat och påpekar fort att elcyklar är fusk mot traditionella cykelkulturen. Att elcykel inte ger hälsoeffekter som traditionell cykling eller att elcyklar är farligare pga. högre hastigheter. Elcyklar med elassistans assisterar endast upp till 25km/h och till en viss kraft/assistansnivå.

Så här skriver Transportstyrelsen:

  • elfordon med trampor; max 250 watt som bara kan förstärka trampningen upp till 25 km i timmen. Här kan du läsa mer om cykel med elassistans.

Lär mer utförligt om tekniska detaljer på Transportstyrelsen, men sammanfattningsvis kan jag säga så här. Även om jag hela tiden skulle köra cykeln på full kraft konstant och cykla 4000km per år så motsvarar det 1333km traditionell cykling.

Det där är grovt räknat om vi antar att jag alltid maxar 250watts motorn och kör med elassistans på 300%, vilket jag inte gör. Oavsett så är enligt mina egna mått 1333km ganska mycket cykling per år. Personligen cyklar jag dessutom med endast med 25% assistans och med 50% assistans om det är väldigt kuperat eller om det råder svåra väderförhållanden.

Är elcykel värt det?

Det tar mig ungefär 30-40min att cykelpendla dagligen. Det kan jämföras med 20-60min bilresa beroende på trafikförhållanden, och ca 60-90min bussresa. Japp, det är någorlunda dålig kommunikation här mellan Skogås och Tyresö men jag tjänar enormt på att cykelpendla så det är bra.

Tidigare spenderade jag mellan 1100-1300 på drivmedel varje månad, och var medlem på ett gym som jag aldrig hann gå till. Nu får jag motion varje dag, äventyr då jag ibland kan ta omväg runt, hälsosammare livsstil och lite annat på köpet. På vintern nu exempelvis när sjön fryser kommer jag kunna cykla över sjön till jobbet vilket är ganska coolt! Ibland cyklar jag genom skogsvägar och denna variation är otroligt viktig för mig personligen i alla fall. Blir oerhört trött på att sitta i bilköer eller stå och frysa i väntan på försenad eller inställd buss.