Det som jag skriver här på webbsidan kommer från mina egna erfarenheter och har hjälpt mig hantera smärta. Vill tydliggöra att jag INTE är en läkare. Jag ställer inga diagnoser och behandlar ingen. 

Det är viktigt att ha förståelse för att våra kroppar är olika och kan därmed reagera olika på samma behandling. Därför bör alla råd och tips tas med försiktighet och på eget ansvar. 

Lyssna på kroppen

undvik smärta genom att lyssna på kroppen

Förändringar i kroppen kan ske oerhört fort också. Därför är det viktigt att vara lyhörd mot den egna kroppen och uppmärksamma reaktioner och förändringar.

Vad jag menar är att den upplevda smärtan som uppstått i samband med akut diskbråck ibland kan avta eller försvinna efter par veckor. Det händer också att smärtan förvärras med tiden, så som det hände mig. 

Se till att få rätt diagnos från läkare

När jag första par gånger klagade på svåra smärtor blev jag hemskickad med alvedon och diklofenak. Smärtorna bara fortsatte och förvärvades med tiden. Tyvärr drog diagnosen ordentligt ut på tiden och fram till dess blev jag remitterad till kiropraktorer och fysioterapeuter som alla behandlade mig felaktigt eftersom diagnosen var fel.


Idioti att behandla smärta utan fastställd diagnos! 

Först när smärtan var så svår att jag varken kunde stå upp eller ligga ner utan tunga smärtstillande mediciner gjordes en magnetkameraundersökning.

Undersökningen bekräftade att jag hade mycket svår diskbråck. Gissa om jag var arg och upprörd över att ingen litade på mig tillräckligt för att göra lämplig undersökning tidigare och fastställa rätt diagnos. I mitt fall så medförde försenade diagnosen även en hel del andra problem till följd av bl.a. felbehandling men nog om det. 

Jag är i alla fall fortfarande oerhört besviken på vården, och kommer förmodligen aldrig mer lita på vården eller läkare som tidigare. Nu för tiden tar jag alltid in fler åsikter innan jag beslutar mig för en behandling. Lyssna på den egna kroppen säger jag bara!   

Medicinering, operation eller träning

Behandlingsalternativ är många, men mina alternativ som jag fick kan egentligen sammanfattas i tre grupper enligt nedan. 

  • Medicinering i form av smärtstillande och antidepressiva
  • Olika typer av operationer, eller
  • Träning i form av fysioterapi i kombination med KBT (kognitiv beteendeterapi). 

Egentligen hade mina operationsalternativ enligt mig varit omöjliga pga. komplikationer som har uppstått i samband med felbehandlingar efter fördröjd diagnos. Att få 50% chans till förbättring efter operation är inte acceptabla odds enligt mig så nej tack!

Kvar hade jag medicinering och fysioterapi. Jag ville verkligen inte spendera resten av livet som medicinberoende och då tog jag saken i egna händer. Jag letade fram en specialistmottagning som specialiserar sig på smärtbehandling genom fysioterapi och KBT. Vid den här tiden hade det redan gått ett långt tag sedan mina första symptom uppstått och smärtan har övergått till en långvarig smärta. 

Så kan det gå om man får felbehandling. Nu ser jag alltid till att få rätt diagnos fastställd innan någon behandling påbörjas!