Kamp mot Diskbråck och ischias

En tid full med förtvivlan, vemod, lidande och saknad av ett tidigare liv. För mig innebar diskbråck även förändring till nu ett mycket rikare och aktivare liv.
Diskbråck och ischias träning
29år var jag och drabbades av diskbråck i nedersta disken L5-S1.
En mardröm som bara förvärrades i tre år fram till nyligen. Tre år senare mår jag äntligen bättre. Smärtfri och diskbråcket är bakom mig.

Nu vill jag dela min berättelse med er. Förhoppningsvis hjälper min historia någon där ute att också övervinna smärtan. Målet är att berätta hur jag återfick livsglädjen, rörligheten och styrkan. Här är kort introduktion idag.

Diskbråck och ischias smärta tar över mitt liv

Det värsta för mig var väl att diagnosen ställdes först ett år efter första symptom. Fram till dess avskrev lekare diskbråck pga. min ålder och istället hävdade de att det rör sig om ryggskott. Obehandlad långvarig smärta ledde till kronisk smärta, men mer om det senare.

Till slut. Mer än ett år efter uppkomsten av första symptom, insisterade jag på att göra magnetundersökning. Undersökningen visade mycket allvarlig skada och helt sprucken platt disk.

Vi den tiden hade jag även mycket försvagad skelett. Jag har knappt rört på mig under senaste året på grund av smärtan. Att åka till jobbet och hem var i princip allt jag gjorde. Fick även vitaminbrist och en rad andra relaterade problem. Underbart.

Nu tittar läkare på mig fundersamt och vill testa för borrelia och allt möjligt. Tydligen för sent eftersom skadan redan är för stor. Även själva kirurger avrådde mig från operation då skelettet har försvagats och utvecklat benskörhet. Vid operation innebar benskörhet ännu högre risker än normalt. Underbart.

Ischiassmärtan är alltid närvarande och stör tankar

Smärtan var alltid närvarande. Inte stark nog så att jag inte kunde utföra mina sysslor. Bara tillräckligt för att störa min närvaro, medvetenhet, energi och tankekraft. All kraft går åt att hantera smärtan under dag och natt. Från Ryggen genom skinkan, lårets baksida, knävecket, vaden, ner genom hälen och utsidan av foten. Underbart.

Ischias suger, och också läkare som inte tog mina klagomål på allvar par år tidigare. Konstant närvarande smärta upptar ens tankar och påverkar allting annat i livet. Onödigt att tydliggöra att jag nu även syftar på kognitiva funktioner. Det är nästintill omöjligt att tänka klart och rationellt med konstant smärta. Tvivlar du så går det ju enkelt att testa. Det behöver inte ens vara smärta utan jämför smärtan med myggbett. Djupa myggbett långt in i huden från ländryggen längst skinkan och benet ner till foten. Det kliar, värker, svider och tar aldrig slut. Ofta tröttsamt och störande mer än smärtsamt men tillräckligt.

Behandling, äntligen på väg att bli smärtfri!

Efter drygt tre år med konstant smärta och återkommande ryggskott träffar jag äntligen läkare som kanske kan hjälpa mig. Läkaren tittar på mina problemformuleringar och säger att hans team möjligtvis kan hjälpa mig. De kommer inte fokusera på att få bort smärtan men att ge mig verktyg att leva med ischias. Hoppar framåt nu till efter behandlingen. BÄSTA JAG GJORT!

Mer om processen tar vi i kommande artiklar. Vill du redan nu se hur jag tränar för att hålla mig frisk och smärtfri hitta mig på Strava.
Strava - Nemanja Ranic

Diskbråck och ischias träning, löpning, stretching och vila.

Ischias träning, löpning, stretching och vila.

Smärtfri, i stort sätt, och det viktigaste är att jag idag har rikare och mer aktivt liv än innan skadan. Vad gjorde jag? Förstå kroppen både psykiskt och fysiskt och behandla den både genom fysisk och psykisk träning. Det går att övervinna smärtan och leva smärtfritt med diskbråck med rätt behandling.

Frågor och annat

Detta var introduktion till historien om hur jag lyckades övervinna min ischiassmärta genom aktivt fysisk- psykologisk samt konditionsträning. Smärta påverkar allting från muskler till tankebanor och därför behöver allting behandlas i individuell och rätt takt och nivå.

Vill du ställa personliga frågor till mig? Mejla gärna via kontaktformuläret så hörs vi 🙂