Majoritet av de som köper elbil eller väljer att cykelpendla gör inte det för att i första hand motverka klimatkrisen. Man gör det valet av personliga skäl. Därför bör regeringen kombinera olika typer av incitament i samband med utformningen av nationella cykelmål.

Elcykelpremien gjorde all skillnad för mina cykelmål

Elcykelpremien funkade för mig i alla fall och för tiotusentals andra som valde att ställa om från bil till cykel. Bilister prioriteras fortfarande med elbilpremier och gratis laddning mm, istället för elcykelpremien återinföras och dessutom utökas till vanliga cyklar också. Cykelpremien i kombination med infrastruktursatsningar skulle definitivt öka cylkandet i Sverige. Olika incitament täcker större målgrupp helt enkelt. Det skulle spränga Naturvårdsverkets mål om att cykel och gångtrafik ska stå för 25 procent av transporter år 2025.

Alla incitament behöver inte fokuseras på endast infrastruktursatsningar, fler alternativ ger väl bättre täckning. Vi har ROT och RUT men inget för cyklister. Cykelservice för åretruntcyklist kostar uppemot 2tsek och det står alla ensama för utan några som helt skatteavdrag. Reseavdrag för cykelpendling hade definitivt hjälpt att uppnå nationellt cykelmål.

Elcykelpremien hjälpte mig att börja cykla och nu trampar jag tusen mil året runt. Känns bra att rädda miljön, träna och hålla mig i form, samt spara till och med pengar och tid jämfört med kommunal transport. Tidsbesparingen gör jag i alla fall när det gäller pendlingen till och från jobbet. Jag hade aldrig börjat cykla enbart för att rädda miljön eller för att det finns så fina cykelbanor. Genom att kombinera olika incitament uppnår vi klimat- och cykelmål tillsammans.

Nemanja Ranic

Året 2017 och tidigare cyklade jag 0km. År 2018 hade jag cyklat otroliga 4 000km, år 2019 hela 6 000km, och året därpå 10 000km. Tusen mil alltså på ett år, det är mer än vad somliga kör bil under årets 52 veckor. Kolla in min offentliga profil på Strava, börja träna med mig, och byt ut bilen mot cykeln.

cykelmål

Så här började min cykelresa och så bytte jag in bilen mot cykeln, kommentera och berätta om din cykelresa.