I Sverige saknas det idag organ eller myndighet som kontrollerar och utfärdar legitimation till Personliga Tränare. Samtidigt ser jag att vården exempelvis har 21 yrkesgrupper som är legitimerade.

Kortfattat så innebär avsaknad legitimering för personliga tränare att vem som helst kan starta upp ett företag, skaffa visitkort och kalla sig personlig tränare. Det samma gäller för företag som utfärdar licenser till personliga tränare, allting är inofficiellt och oreglerat.

Enligt min uppfattning är legitimationen en av de viktigaste bevis på kunskap, kompetens och lämplighet att arbeta inom yrket. Visst tycker jag fortfarande att det finns skillnad och gap mellan teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet och kompetens men det bästa måste ändå vara att kombinera dessa och sträva efter en legitimerad utbildning.

Därför har jag nu efter lite forskning och omtanke bestämt att utbilda mig till Personlig Tränare vid Högskolan i Gävle. Sedan är målet att ta internationell licens för personlig tränare och starta eget.

Mina erfarenheter av personliga tränare leder vägen

Det är mina personliga erfarenheter, upplevelser, möten och träningspass mer par olika personliga tränare som fått mig att vilja legitimera mig. Jag tänker helt enkelt inte acceptera någonting mindre än internationell licens för personliga tränare.

För par månader sen var min inställning annorlunda. Då var jag övertygad om att nästan vem som helst kunde vara PT, så länge man har praktiska kunskaper. Självklart skulle jag kunna vara PT med min erfarenhet och kompetens inom ämnet. Samtidigt behöver jag verktyg för att framgångsrikt förmedla kunskapen vidare och inspirera mina klienter till att själva utvecklas på egen hand.

Vi personliga tränare som är redo att ta nödvändiga steg för att skilja oss från underkvalificerade personliga tränare har nog en spännande framtid. Kundernas behov och förväntningar står idag i fokus.

Nya krav- och resultatdrivna träningsupplägg hos PT

Förut tränade vi för att upprätthålla fysiska ideal, och idag tränar vi istället för att förebygga skador samt för att utvecklas som individer. Det är inte längre konstigt att ha en egen personlig tränare.

Själv vill jag gärna se resultatdrivna träningsupplägg och mätbara resultat. Därför så nöjer jag mig inte längre med nånting annat eller mindre än träningen ska vara mätbar på något sätt. Likt innehållsförteckningen på matvaruförpackningar. Jag vill gärna veta exakt varför specifika övningar ingår i programmet, och hur dessa påverkar just min kropp och min fysiologi. Vidare vill jag se träningsplan på kort sikt i kombination med långsiktiga mål över månader och flera år. Kortsiktiga mål hjälper mig att behålla motivationen, och långsiktiga mål hjälper till att hålla mig på banan.

Med allt det i åtanke kommer tränare behöva kunna utforma väldigt skräddarsydda individuella program. Fokus ligger på balansträning, muskelstyrka, stabilisering och kroppshållning. Då hamnar kroppsrörelser och rörelseapparaten i direkt fokus tillsammans med målsättning och mätbar resultatrapportering.

Vidare kommer metoder för att hantera ryggsmärta, viktökning, högt kolesterol, försämrad bentäthet och ledvärk att behöva hanteras i allt större utsträckning. Allt detta förutsätter en bra teoretisk utbildning i kombination med praktiska övningar och erfarenhet. Därför är också en licensierad utbildning rätt väg framåt.