Betoningen i mina träningsprogram ligger alltid på framgång med fokus på det som är bra och rätt. Vad betyder det?

Lär av framgångar istället för från misstagen. Förstå mig rätt nu. Det är inget fel i att misslyckas och göra misstag på vägen. Nu talar jag om långsiktig träning där målet är att få ännu högre frekvens av det som fungerar bäst helt enkelt. Det är ju dumt att upprepa samma misstag gång på gång och förvänta sig annorlunda utfall varje gång.

Hållbar framgång

Klaga mindre på det som är dåligt och uppmuntra istället det som är bra!

Det är nämligen så framgångsreceptet alltid har sett ut. Jag som så många andra har missförstått det här eftersom av någon anledning har det blivit vanligt att säga att man måste misslyckas för att lyckas. Stämmer ju inte.

Varför uppfinna hjulet på nytt när andra har gjort det tidigare? Kopiera lösningar som historiskt har fungerat bra och upprepa det tills du når målet. Som med matlagningsrecept, kopiera systemet är ju bättre än at varje gång experimentera med rätter och helt på måfå tillsätta ingredienser. Håller du med?

Lär av framgången istället efter misstagen

Annat vanligt förekommande talesätt är ”lär av dina misstag”. Det enda en kan lära sig av misstagen är ju vad som inte funkar! Lär istället av framgång, titta på vad och hur andra lyckade personer gör och upprepa. Så är det, använd högre frekvens av det som fungerat tidigare.

Det fans tid jag brukade köpa dyra gymkort utan att ha klara och tydliga mål för mig. jag skulle ju endast träna! Det leder ju oftast till att intresse och fokus försvinner snabbt, samt att motivationen slår i botten. Vad har vi då kvar?

Nu glömmer vi misstagen och fokuserar och framhäver det som är bra. Så ska vi lyckas med träningen, genom att med högre frekvens upprepa det som funkar bra. Så jobbar jag!

Mitt jobb som PT är att inspirera till träning, handling och önskan till förbättring. Allt kan ju förbättras.

Det är just därför som elitidrottare också tränar kontinuerligt även efter att de har vunnit OS-guld. Ständig förbättring genom uppmuntran av positiv beteende sådan som ska förstärkas och sådant som leder till framgång.

Denna metod har exempelvis används framgångsrikt av Pia Sundhage, damfotbollstränare som bl.a. vunnit OS – guld med USA 2008, guld med USA 2012 och silver med Sverige 2016.