Smärthantering så som syn, lukt, känsel och andra förnimmelser går och processas via hjärnan. Kan vi enas om det?

Varför är det viktigt? Jo, eftersom tankar kan kontrolleras och styras till en viss grad så borde vi även kunna styra upplevda smärtan och hantera den.

Jag vill nu återigen ta chansen att hänvisa till en av böcker som har inspirerat mig till förändring och utveckling samt lärt mig mer om
smärthantering. Anders Hansen. 2016. Hjärnstark hur motion och träning stärker din hjärna. (E-bok, EPUB).

Jag har ju diskbråck, och under min rehabilitering har jag fått möjlighet att lära mig göra just det.
Smärthantering genom att kontrollera smärtan fysiskt och viljestyrt utan mediciner! Nu menar jag viss smärta, och inte all smärta som jag kan uppleva. Vi gör inga djupdykningar i det nu men ställ frågor så återkommer jag med mer info.

En viktig sak att tänka på är mål och förändring. Jag hade exempelvis som mål först att bli smärtfri och återfå min tidigare rörlighet och fysisk förmåga. Efter en kort tid av snabb framgång utökade jag målet bortom det till habilitering och tack vare det mår jag ännu bättre än tidigare innan skadan. Smärthantering är bra början och en delmål men jag siktade högre än så och nådde därför längre också.

Rehabilitering innebär återställande av förlorad funktion, till skillnad från habilitering som är utvecklande av ny förmåga.

Feta idrottslärare kan väl ändå mer än sportfånar som tränar dagligen?

Anledning till provocerande rubrik är för att belysa skillnader mellan kunskap och kompetens. En skulle kunna vara idrottsprofessor utan att egentligen kunna utöva en idrott på hög- eller ens acceptabel nivå. En skulle kunna lära sig allt som finns att lära sig om kondition och styrketräning och ändå ha farligt dålig kondition själv. Inte sant?

Det beror på att kunskap är inte samma sak som kompetens.

  • Kunskap är enligt min uppfattning innehav av teoretisk fakta och förståelse.
  • Kompetens är åt andra sidan helt enkelt att praktiskt vara bra på någonting. Precis som du förmodligen är bra på grammatik utan att ens behöva tänka på språkliga regler som styr korrekt skrift- och talspråk. Precis som en människa kan vara specialkompetens utan några studier i ämnet samtidigt som någon annan kan det teoretiskt men inte i praktiken.

Personlig träning och smärthantering

Det är väldigt populärt med gymkort, HIT (högintensiv träning), power walking och sånt. Alla verkar vara experter eftersom de läser så mycket på nätet och betalar för dyra kurser, medlemskap, och licenser.

Men vad betyder det egentligen i praktiken? Vad är målet? Är målet att vara medlem på ett gym, och skriva facebook inlägg om påhittad träning eller är målet att utveckla sin kondition och fysik?

Slösar miljarder på oanvända gymkort

Ni har ju säkerligen sett den här rubriken nyligen. Svenskar slösar miljarder på oanvända gymkort. Behöver väl inte säga mer.

Jag som personlig tränare har klara och tydliga skräddarsydda mål för varje enskild individ som jag tränar med eftersom allas livssituation och behov ser olika ut. Det stämmer att jag inte har en licens. Det stämmer också att jag har kunskap, kompetens, och framförallt erfarenhet av träning och smärthantering, och stark vilja för träning och självförverkligande.

Hör av dig och boka möte med mig för en utvärdering där vi går igenom din nuvarande status, framtida mål och ser tillsammans vad jag kan göra för att hjälpa dig nå målet.