Personlig investering träning motion och livsglädje

Nu cyklar jag nästan dagligen, springer och kör utegym par gånger i veckan och älskar det. Därför vill jag nu ta nästa steg och göra min träningspassion till ännu större del av mitt liv genom att bli PT eller KTK.

Träningskalender

Strava oktober 2018

Så här ser året ut och det är ju endast November.

Mars och aprilmånad hade jag betydligt färre träningstimmar pga. ekonomiska begränsningar helt enkelt. Fick problem med cykeln, skorna sprack helt efter en lerig terränglöpningspass, och det tog mig par veckor att införskaffa nya grejer.

Nu var tvåhjulingen tyvärr oanvändbar igen och har varit det i par veckor. Per dagar sen blev den klar och upphämtad på verkstan. Prylarna slits oerhört fort när man tränar dagligen. Cykeln ska ha nya dubbdäck inför säsongen och det är ju tvåtusen endast där. Slitna skor ska förnyas, och mat i form av bränsle går också åt rejält. En hel del goda avokado & äggmackor blir det också.

Därför vill jag plugga och ta licens för PT eller KTK aka. Personlig Tränare och Kost & Träningskonsult. Planen är att lära mig mer om min egen träning och kost samtidigt som jag kan ha min passion för träning som en extrainkomstkälla för att sponsra mina framtida äventyr.

Yrkesutbildning PT och KTK

Egentligen verkar det finnas tre alternativ i Sverige. Utbildningspaketen ser ganska lika ut på första anblick men när jag tittar noggrannare bortom priset så skiljer sig utbildningarna på flera punkter. Exempelvis finns det stora skillnader i lärarledda undervisningstimmar, utbildningsstruktur, utbildningsfokus och hur utbildningar rankas bland arbetsgivarna i Sverige.

Tjuvstarta PT-karriären

Planen är att under kommande veckor ringa prata och försöka besöka och träffa representanter från dessa tre företag som erbjuder utbildningar för PT och KTK (Personlig Tränare, Kost och Träningskonsult). Därefter kör jag igång. Egentligen tänker jag köra igång lite på förhand. Tjuvstarta PT-karriären liksom genom att vara öppen om mina ambitioner och erfarenhet och erbjuda idrottscoaching redan under utbildningstiden.

Min syn på personlig tränarens roll

Enligt min erfarenhet så handlar en tränarens utmaningar främst om att kunna inspirera sina klienter till att själva hitta drivet och intresset för träning och personlig utveckling.

Likt all annat lärande så handlar även det här om att identifiera sina egna behov och mål för att vilja fortsätta. Där kommer jag in och hjälper till med det! Alla vet att största utmaningen inte är att träna hårt, utan att träna ofta, rätt och med mål i sikte.

Utan mål kommer man aldrig fram

Vidare utmaning är att träna även när kroppen känner sig lite trött. Att träna även när det är kallt för att gå ut och mysigare att stanna kvar i soffan. Därför behövs mål och inspiration. Bestämda mål är viktiga för alla typer av aktiviteter egentligen. Hur annars skulle vi veta att vi har uppnått det som vi påbörjat. Så här spontant kan vi väl jämföra kortsiktiga mål med planerade matpauser under längre bilfärd, och långsiktiga målet är självaste slutdestinationen.

Coaching för mig handlar om inspiration, om att tillsammans med någon utforska mål och försöka hitta sett, verktyg och redskap för att nå dessa mål. Var och en behöver hitta egen inspirationskälla och sätta upp passande mål som speglar ens personlighet.

För det krävs förståelse och erfarenhet, och jag förstår det perfekt eftersom jag har gått i samma skor. Jag var en som tränade utan specificerade och tydliga mål. Gick till gymmet endast när jag kände för det, sprang endast när jag kände för det och åt vad jag kände för.

Idag förstår jag vikten av att balansera näringsrik mat, varierande träning, vätskeintag i kombination med tydliga mål. För mycket av det ena ger sällan vinnande recept utan det är rätt kombination och mått som gör det. Ungefär som matlagning eller bakning. Maträtten blir oftast godast med rätt mängd av ingredienser. Dessutom kan rätten återskapas om och om igen. Det kan man endast göra med rätt recept och tydliga målsättningar.